top of page

UTRJEVANJE ARMIRANOBETONSKIH MONTAŽNIH OBJEKTOV

V Spektralu skupaj s Fakulteto za gradbeništvo Univerze v Ljubljani in gradbenim podjetjem Kolektor CPG sodelujemo pri razvoju inovativne rešitve utrjevanja ranljivih armiranobetonskih montažnih objektov s potresnimi pridrževalci za preprečevanja padca fasadnih panelov.

Pretekli potresi v severni Italiji (leta 2012) so pokazali, da so predvsem fasadni sistemi montažnih industrijskih ali poslovnih stavb zelo ranljivi pri močnih potresih. V Spektralu smo v sodelovanju s Fakulteto za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani in gradbenim podjetjem Kolektor CPG razvili poseben sistem varovanja fasadnih panelov s tako imenovanimi potresnimi pridrževalci*, ki so sestavljeni iz sintetičnih vrvi ter sidrnih elementov. Pridrževalce smo zasnovali tako, da se aktivirajo potem ko odpovejo primarni pritrdilni elementi in sicer s ciljem, da preprečijo padce več ton težkih fasadnih panelov. To je tako imenovana druga linija obrambe, ki lahko učinkovito prepreči človeške žrtve, škodo na opremi, škodo na skladiščenih izdelkih, oziroma drugo posredno ali neposredno gospodarsko škodo.

Posnetek zaslona 2022-01-07 140711.png

*Izumitelji: Blaž Zoubek, prof. Tatjana Isaković in zasl. prof. Matej Fischinger

P1080495_web.JPG

V laboratorijih Fakultete za gradbeništvo in geodezijo in Zavoda za gradbeništvo so že bili izvedeni številni statični in dinamični preizkusi potresnih pridrževalcev, s katerimi smo potrdili, da le-ti lahko zdržijo izredno visoke dinamične obremenitve, ki se lahko pojavijo med potresi. Poleg zavidljive nosilnosti jih zaznamujejo odpornost na korozijo, relativno nizka teža in enostavna montaža, tako na nove kot tudi na obstoječe objekte. Te lastnosti so bile dosežene s kombiniranjem inovativnih materialov in sistemov sidranja v robustno celoto.

Več o tem izumu je moč prebrati na spletnih straneh Univerze v Ljubljani.

bottom of page